Sidor

tisdag, april 28, 2009

Svinfluensan och köttnormen

Ingen har väl kunnat missa nyheterna om svininfluensan och risken för en pandemi. Liksom den beryktade fågelinfluensan för några år sedan har det nya viruset sitt ursprung i den mänskliga djurhållningen.

De två infektionsexperterna Björn Olsen och Christian Ehrenborg skriver om viruset i Dagens Nyheter:

Detta nya virus har anpassat sig till människan och har därmed hittat en fantastisk måltavla. Från virusets synpunkt är det oväsentligt om cellerna de skall infektera sitter i en gris, en höna eller en människa. Människan är i dag, med sina närmare sju miljarder individer, jordens näst vanligaste däggdjur. Det finns flera orsaker till den snabba ökningen, men ett viktigt skäl är att vi skapat stora monokulturer av husdjur. Det finns 25 miljarder höns, vår vanligaste fågel. Man räknar med att det finns minst en miljard grisar. Storleken på dessa populationer är i ett evolutionärt perspektiv, historiskt höga. Dessa faktorer är viktiga för uppkomsten av nya infektionssjukdomar och i värsta fall pandemier. Vi kommer att få se mer av det i framtiden.

Alltså, viruset är framgångsrikt eftersom det finns så stora populationer av de djur det specialiserat sig på att angripa. Dessutom hålls dessa djur ofta i trånga utrymmen vilket underlättar spridning av virus och andra mikroorganisemer. Lägg därtill att djurfabrikerna kommer att fungera som de ultimata träningslägren för bakterier som försöker bli resistenta mot antibiotika, så inser vi snart att hälsoriskerna även för människor växer för varje dag.

Förtjänsten med Olsens och Ehrenbergs inlägg är att det klart och tydligt lyfter fram att H1N1-virusets utveckling har att göra med produktionen av djurprodukter.

Det influensavirus som cirkulerar i Mexiko och USA är mer anpassat till människan än vad fågelinfluensa är och har nu på kort tid skapat en ny nisch av djur – människan, – som det kan infektera. Men oavsett vilket virus vi diskuterar, fågelinfluensa eller svininfluensa, är det två sidor av samma mynt, en effekt av vår djurhållning sedan århundraden.

Svininfluensan skulle faktiskt kunna kallas för "svinfluensa", eftersom dess uppkomst är direkt sammanflätad med människors utnyttjande av grisar.

Dessvärre vinner köttnormen i slutändan även i denna artikel. En återkommande tendens i dagens speciesistiska diskurs är nämligen ett ensidigt fokus på produktionen när det gäller att identifiera problem med djurhållningen. Konsumtionen nämns nästan aldrig. Det är en ideologisk förskjutning som flyttar ansvaret från konsumenterna av djurprodukter till företag, stat och myndigheter.

I artikeln kommer detta till uttryck genom att författarna helt ignorerar orsakerna till grisarnas och kycklingarnas populationsökning - dvs. köttätandets ökning i västvärlden och dess ständiga spridning i fattigare delar av världen. Istället kräver man, i nästa mening, lösningar i form av fler kontroller och övervakningssystem.

Därför är det viktigt med övervakningssystem på olika nivåer, bland de vilda fåglarna, bland tamdjuren och slutligen hos människan. Det är nödvändigt att världssamfundet aktivt stöder och främjar en sådan övervakning i både i- och u-länder. Övervakningen kan fungera som tidiga varningssystem och förhoppningsvis identifiera vilka virus som kan ge upphov till nästa pandemi.

Köttätandet behandlas med andra ord som en konstant, som något man bara tar för givet och som inte går att ändra på. Samtidigt ställer köttnormen upp krav på oss som skulle vara fullkomligt orimliga i andra sammanhang, till exempel att vi alla ska ta enorma hälsorisker för att rädda djurproduktsindustrierna - industrier som orsakar ett omätbart lidande och vilkas vinster i allmänhet inte gynnar några andra än ett litet fåtal företags- och aktieägare. Dessutom ska vi tvingas betala för att finansiera omfattande kontroller av problem som inte borde finnas till att börja med.

Köttnormen erbjuder oss helt enkelt en riktigt usel deal. Men i slutändan bygger den på en ganska skör grund, nämligen att vi inte ifrågasätter om vi behöver alla dessa djurprodukter. När den frågan väl ställs är svaret uppenbart. Vi behöver dem inte. Det är i det ljuset som vi borde betrakta frågor som den om svinfluensan. Köttnormen dömer oss bara att genomleva samma problematik om och om igen.

7 kommentarer:

  1. Mycket bra inlägg! Det är alltid lika intressant att läsa din blogg. Och alltid blir jag lika frustrerad över hur världen ser ut...

    SvaraRadera
  2. Sorgligt att vi bara har ca 1 miljard grisar. Det innebär ju att vi bara har ca 1/6 gris per person.

    Det blir man ju inte särskilt mätt på. Nej fler grisar åt folket!

    SvaraRadera
  3. Bra text!

    Många tidningar granskar specifika kopplingar till djurindustrin(http://www.guardian.co.uk/world/2009/apr/27/swine-flu-search-outbreak-source ) men missar det generella mönster du sätter fingret på: globalt köttätande = ökad pandemirisk.

    p.s.
    en mer visuell version av din räknare finns här:
    http://www.animalvisuals.org/data/slaughter/?y=2008

    SvaraRadera
  4. Skönt att se att min handledare på SU är så här radikal! Jag är fortfarande köttätare men dina texter puttar mig närmare och närmare en vegetarisk kosthållning.

    Martin Sparring

    SvaraRadera
  5. Har länkat till ditt utmärkta inlägg!

    http://www.veggiemind.com/svininfluensan-ett-resultat-av-kottfrosseriet/

    SvaraRadera
  6. Tack! Är trött på att bli kallad osolidarisk på grund av min vägran att vaccinera mig! Inser nu vilka det är som är osolidariska och inte tar sin del av ansvaret, det är köttätarna! Har själv inte ätit en köttbit på 32 år... Nu jävlar ska kärringarna på jobbet få höra imorgon om de vågar knysta igen... Ulrika

    SvaraRadera
  7. Intressant!

    Ett beslut vad gäller vaccinering eller ej behöver snart tas. Hur tänker du och andra veganer kring det? Vilka djurrättsliga skäl finns att låta bli att vaccinera sig?

    Någon som har relevanta länkar?

    SvaraRadera