Sidor

torsdag, juli 12, 2007

Hjälp mig slå det svenska rekordet i hönsbefrielse!

Djurens Befrielsefront (DBF) fritog i måndags 128 hönor från en äggfabrik i Helsingborg (se Expressen och DRinfo för mer information). Det lär vara svenskt rekord i räddande av fängslade ickemänniskor.

Svårslaget? Inte då.

Tillsammans med dig och två av dina kompisar tänker jag nu försöka slå rekordet!

Låt oss räkna på saken.

Säg att de 128 hönor som fritogs hade ett år kvar att leva (den kommersiella "hållbarheten" för en höna är inte mycket längre än så, sedan slaktas de för att äggproduktionen saktas ner på grund av åldern).

Det blir 365 dagar x 128 hönor = ofattbara 46 720 dagars lidande i en vidrig liten bur.

Som ett resultat av extremt hård avel kan hönor i äggindustrin nu för tiden lägga 320 ägg per år, eller 0,87 ägg per dag.

Antal ägg som fabriksägarna skulle ha stulit av hönorna under återstoden av deras liv blir alltså 46 720 dagar x 0,87 ägg = 40 646 ägg.

År 2005 konsumerade svenskarna 200 ägg per person, både hela ägg och äggprodukter inräknade. Varje höna som lägger 320 ägg per år kunde alltså sörja för 1,6 svenskars äggkonsumtion.

Det tar en höna 1,14 dagar att lägga ett ägg. Av det följer att en genomsnittssvensks årkonsumtion av 200 ägg kräver att en eller flera hönor utnyttjas i sammanlagt 228 dagar.

Omvänt: För varje år du inte äter några ägg slipper hönor utsättas för sammanlagt 228 dagars utnyttjande. Med andra ord: Varje vegan sparar hönor från 228 dagars lidande varje år!

Som ett exempel har jag varit vegan i 12 år, och har på det sättet bojkottat 2 736 dagars hönslidande. Jag är 33 år, och om jag lever lika länge som en genomsnittlig svensk man så har jag ytterligare ca 47 år kvar att vandra på jorden. Under den tiden hinner jag med att inte betala genomsnittssvenskens utnyttjande av hönor motsvarande 228 dagar per år x 47 år = 10 716 dagars hönslidande.

Tillsammans med det uteblivna hönsutnyttjandet som jag redan skrapat ihop genom att inte äta ägg så blir det 13 452 dagars hönsfångenskap som jag inte har betalat, eller kommer att betala, för. DBF:s svenska rekord ligger på 46 720 dagars utebliven hönsfångenskap. Det kommer jag alltså inte att hinna slå under min livstid.

Det är här du kommer in! Det behövs nämligen bara 46 720 / 13 452 = 3,47 personer som jag för att tangera DBF:s svenska rekord i uteblivet hönslidande. Vi säger 4 personer för att vara säkra på att slå rekordet med lite marginal också. (Är du yngre än jag var när jag blev vegan (21 år) så hinner du låta bli att äta ännu fler ägg än jag, men även om du är äldre så hinner du med all sannolikhet bidra med flera tusen obetalda och oätna ägg.)

Jag är ju redan en av dessa fyra, så allt som behövs är 3 veganer till för att knäcka rekordet i hönslidandeminskning!

Alltså: Om du inte redan är vegan, så bli det nu! Tillsammans med mig och två av dina kompisar som du värvar till det knallgröna laget blir du inte bara svensk rekordhållare i hönsbefrielse - du sparar också in upp till 40 tuppkycklingar som är syskon till hönorna men som inte kan lägga ägg och därför mals ner levande. Som en extra etisk bonus kommer du inte heller att ansvara för hundratals andra landlevande och tiotusentals andra vattenlevande djurs död!

Helt enkelt Übercoolt, eller hur? Du behöver inte ens någon skidluva, och du slipper lära dig PhotoShop för att dölja ditt ansikte. Så kom in i matchen på direkten så börjar vi knäcka DBF:s rekord, äggindustrin och hela djurförtryckssamhället redan idag.

3 kommentarer:

J sa...

hahahaha, galet roligt inlägg, PeA. Hahaha, ska försöka hålla siffrorna i huvudet nästa gång jag försöker övertyga någon om att inte äta ägg. Eh, hur var det nu. Om vi är fyra som...

Alvin Lindstam sa...

I'm in: http://antispeciesism.blogspot.com/2007/07/rekord-i-hnsfritagning.html

Jenny Luks sa...

Underbart bra kontring!