Sidor

måndag, november 21, 2005

Det är naturligt att äta kött!


Många säger att det är naturligt att äta kött. Jaså? Vadå "naturligt"?

Man kan försvara vad som helst genom att säga att det är "naturligt". Vilket mänskligt beteende du än vill hitta ett argument för, så finner du någon förebild i naturen om du bara letar. Incest. Våldtäkt. Mord. Krig. Diktatur. Och så vidare. Det finns där, i någon form. Liksom kärlek, solidaritet, jämlikhet, hänsyn och omhändertagande för den delen.

Så vad ska vi egentligen välja för förebilder från naturens oändligt varierade smörgåsbord? Ska vi äta kött för att tigern gör det, eller äta gräs för att gasellen gör det? Eller ska vi kanske till och med försöka andas vatten för att fiskarna gör det? Frågeställningarna blir helt enkelt absurda för den som hänvisar till naturen som etiskt rättesnöre.

I själva verket har naturen har aldrig varit någon användbar källa för moraliska normer. Det är också något som de flesta filosofer hållit med om sedan David Hume på 1700-talet konstaterade att vi inte kan härleda vad vi bör göra från hur världen är för tillfället. Bara för att något är på ett visst sätt är det inte självklart att vi bör härma det i vår etik.

Istället borde vi rimligtvis ta så mycket hänsyn vi kan till alla kännande varelser. Om så bara av ren försiktighet. Bara möjligheten att djurs intressen skulle kunna ha moralisk vikt borde räcka för att sluta äta dem helt och hållet.

För detta vet vi ju säkert: människor behöver inte äta kött för att överleva. Det finns miljoner vegetarianer världen över som lever i högönsklig hälsa och välmåga. Många har levt så generationer. Så något "naturligt" behov av kött finns inte i den bemärkelsen.

Detta vet vi också: köttproduktionen är ekologiskt ohållbar. När vi äter kött konsumerar vi i själva verket enorma mängder växter, vatten och olja. Genom köttet konsumerar vi också alla de växter som djuren har matats med, allt vatten som växterna har odlats med, och all den olja som gått åt till att driva de fordon som skördat och transporterat växterna.

80 procent av världens sojabönor används idag till djurfoder. Likaså 70 procent av all majs som produceras i USA varje år. 66 procent av Sveriges spannmålsproduktion används till djurfoder. Till Sverige importerades också 293 000 ton sojabönor från Brasilien förra året - för att användas till djurfoder. (Som jämförelse användes endast 145 ton soja till att producera vegetarisk mat av svenska producenter.)

Hur kommer detta sig? Det är faktiskt bara enkel biologi. Tänk bara på dig själv. Hur mycket var du inte tvungen att äta för att växa upp? Rätt många gånger mer än din egen kroppsvikt, eller hur?

Samma sak gäller för andra djur än människor. De är omvända proteinmaskiner - massor av växter går in, men mycket lite kommer ut i form av kött. Stora delar av näringen förbränns helt enkelt i kroppen. Och mycket kommer ut som - bajs. BERG av bajs, för att vara exakt.

"De miljarder ton av djuravföring som förorenar våra vatten och luften skapar i praktiken 'jordbruks-Tjernobyl' i miniatyr, med potential för ännu större förstörelse", skriver Danielle Nierenberg i rapporten"Happier Meals – Rethinking the global meat industry", Worldwatch Paper 171, september 2005. (s. 17) "I USA producerar boskapen på djurfabrikerna mer än 600 miljoner ton avföring varje år." (s. 29)

Om vi istället äter vegetariskt slipper vi dessa problem. Ju längre ner i näringskedjan vi hämtar vår mat, desto mer resurssnålt kan vi leva. Betydligt mindre odlingsmark, vatten och energi kommer att krävas för att producera vår mat, än om vi envisas med att förstöra enorma mängder näring i de omvända proteinfabrikerna.

Och det behövs. Det finns helt enkelt inga möjligheter för vår planet att föda alla människor på en kost med köttet i centrum. När mänskligheten var ung var det möjligt för jägare och samlare att äta kött för att de var så få. Men så är inte fallet idag. Som Ed Ayres skriver i Time.com:
När vi smart nog gick över från jakt och samlande i vildmarken till systematiskt herde- och lantbruk, förändrade vi den naturliga balansen på ett oåterkalleligt sätt. Förändringen gjorde det möjligt att producera ett överskott av mat, men överskottet gjorde det också möjligt för oss att föröka oss dramatiskt. När vi gjorde detta blev det bara en fråga om tid innan vi inte längre kunde besitta den stora yta av vildmark, per individ, som är nödvändig för att föda ett rovdur som äter i toppen av näringskedjan.
Så kan rutinmässigt köttätande någonsin bli något "naturligt" i en värld med 6 miljarder människor? Skulle inte tro det. 6 miljarder rovdjur kan helt enkelt inte ha rätt.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag struntar i om det skulle vara naturligt (vilket det ju inte är) att äta kött. Aldrig att jag äter kött.
Never.
RS
kulturbloggen.com

Per-Anders Svärd sa...

Bra! More power to ya, RS! :)

Dinnie sa...

Bra skriver PeA - som vanligt en fröjd att läsa Välargumenterande :) *haha* Det lät på nått vis som att du beskrev mitt arbete (BERG av bajs) på mitt äldreboende *urk* Good work.

Ronnie Persson sa...

Du argumenterar ju faktiskt inte för djurrätt här utan för att köttkonsumtionen borde minska av ekologiska skäl. Det mest naturliga (jaja) borde ju isf vara att minksa på köttkonsumtionen och äta ex vilt eller ekologiskt, men det är ju inget ni uppmanar till. Vilket blir ett problem ni försöker få folk att bli vegosar istället för att informera de om att det även går bra att bara minska lite, fel taktik enligt mig.

Per-Anders Svärd sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Per-Anders Svärd sa...

Som jag ser det räcker etiska skäl gott och väl för att köttätandet bör upphöra. Det har jag argumenterat för på många andra ställen. Det finns helt enkelt ingen avgörande etisk skillnad mellan djur och människor som berättigar att vi dödar dem för något så trivialt som våra invanda smakpreferenser.

Att ändrade matvanor dessutom gör gott för miljön - ja, det får du på köpet! ;)

Anonym sa...

Ärligt talat, är Ronnie verkligen så pantad som han framstår?

Fredrik Lindholm sa...

Galna ko-sjukan var ett riktigt dåligt argument. 150 pers totalt? Det dör fler vänsterhänta albinos i olyckor i hemmet varje månad. Där kan man tala om en riskgrupp.

Världens bästa kött föds upp på argentiska Pampas. Man slipper många problem genom att låta korna äta gräs som växt under en bar himmel. Men så var det ju det om EUs jordbrukstullar...

E-coli och salmonella var ett ännu sämre argument. Hört talats om skämda plommon?

Anonym sa...

Ni är inte vettiga i huvvet och vet inte vad ni pratar om...skaffa ett liv!

Klas Johansson sa...

lol@ Per-Anders Svärd

Anonym sa...

Håller med i det mesta här. Men har en fråga. Om det ärfel att hålla djur för deras mjölk och kött. Vart skall man göra av alla grisar och kor och får sen? Släppa dom fria?

Per-Anders Svärd sa...

Hej min anonyme vän!

Ah, vilken tur att jag just har svarat på det då! Klicka här:

Vad skulle hända med alla djuren?

Ha det bra!