Sidor

måndag, december 19, 2005

Ett litet plåster på ett stort sår

Hamburgerjätten McDonald's satsar stort på sin image som barnvänliga. Nyligen sändes tv-reklam för Ronald McDonald-husen för barn som behöver specialistvård. Ronald McDonald-husen har finansierats av den fristående stiftelsen Ronald McDonald Barnfond, vars största bidragsgivare är McDonald's i Sverige.

I reklamen får vi veta att behoven är stora, och att ett Ronald McDonald-hus är "en sorts plåster. Ett litet plåster på ett stort sår."

Nu skulle det förstås aldrig falla mig in att dissa McDonald's hjälp till sjuka barn. Tvärtom. Ju mer desto bättre.

Men jag kan heller inte låta bli att fundera över motsättningen mellan denna filantropiska verksamhet och McDonald's affärsidé - som ju bygger på att sälja köttprodukter, med allt vad det innebär av skräck och lidande för djuren.

"Att bry sig om och hjälpas åt är en del av McDonald’s företagskultur", står det på Ronald McDonald Barnfonds hemsida. Men hur kan dödandet av miljoner djur till hamburgare egentligen kallas för att "bry sig om och hjälpas åt"?

De snabbväxande kycklingar som tvingas leva hela sina liv i sin egen avföring och sedan vid fullt medvetande hängs upp och ner i fötterna på slakteriets löpande band för att få halsen avskuren, tycker nog inte att "bry sig om och hjälpas åt" är en bra beskrivning av McDonald's företagskultur.

Men sådana här välgörenhetsinsatser är förstås nödvändiga för att McDonald's ska kunna framstå som ett ansvarstagande företag. Kanske fungerar det också på många. McDonald's har ju råd att anlita duktiga reklammakare som vet vad som går hem i stugorna. Men för mig känns det verkligen som... tja... "ett litet plåster på ett stort sår".

4 kommentarer:

caya sa...

verkligen ett pyttelitet plåster.
vad mcdonalds gör och har gjort mot hela världen genom helt sanslösa förpackningar, taskig kostsammansättning för att inte tala om att det inte är en helvegetarisk kedja. *ler* det vore nått. om macdonalds hade lanserat sig som en helvegetarisk kedja då för hundra år sen eller när det var. jag vill inte verka drömmande nu men vilken värld det hade varit då.
för nog hade det gjort skillnad.

tack för en läsvärd blogg
C

Per-Anders Svärd sa...

Tack!

Och håll ut kompis - en dag blir drömmen verklighet! :)

Dinnie sa...

Dubbelmoral av Donken. Gillar det inte... *urk* Bra skrivet, fajtas på du, I will, det vet du ju. ;)

Anonym sa...

nice website :))
bukkake_videosof_us Analt