Sidor

fredag, december 02, 2005

Är vargen det största hotet mot tamdjuren?


2500 jägare samlades nyligen i Dalarna för att kräva tillstånd att skjuta fler vargar. Vargarna är ett hot mot tamdjuren, heter det.

Men varför är det ingen som ställer den självklara följdfrågan? ÄR det verkligen vargar och andra rovdjur som är det största hotet mot tamdjuren?

Sist jag kollade var det människor som dödade de flesta tamdjur. Över 70 miljoner per år, bara i Sverige.

Där ligger vargen minst sagt i lä. Dess dödande ter sig faktiskt rent amatörmässigt i jämförelse. Det måste vara lite pinsamt för ett så skräckinjagande rovdjur att avslöjas som... tja, värsta tönten.

Om det är något tamdjuren verkligen borde frukta så är det sina "ägare". De människor som bedrägligt kommer med mat varje dag men hela tiden döljer sin baktanke att döda för sin egen vinnings skull.

Visst håller jag med om att det kan vara rätt att döda i självförsvar. Den som blir angripen av ett rovdjur måste tillåtas skydda sig. Människa som djur.

Men vilken chans till självförsvar eller flykt har egentligen inhägnade får och andra djur som utnyttjas av människor? De tycks mig helt utlämnade till både vargars och människors godtycke.

Något större hot mot människor tycks vargen heller inte vara i dagsläget. Så kanske den enklaste lösningen - för alla - är att människor slutar utnyttja tamdjuren och börjar äta vegetariskt?

Då skulle vargen inte ha någon anledning att söka sig till människobygd, och inga tamdjur skulle behöva lida eller dödas i förtid.

En win-win-situation som man säger. För alla utom jägarna så klart.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Människan är alltid det farligaste djuret väl?
RS
kulturbloggen.com

Fredrik Lindholm sa...

Nere på kontinenten kryllar det av vargar. Men där har man inte samma rovdjurshat som här. Där har man istället herdar.

Och att vyas över att människan är det farligaste djuret. Oh, så originellt! Ja, människor är farliga. Men å andra sidan är det även människor som uppfunnit teknologi som gör att du slipper vara något mer än ett fruset och svultet djur.