Sidor

tisdag, augusti 28, 2007

Dödens symfoni

Djurskyddsideologi är den häpnadsväckande antiintellektuella uppfattningen att människor har rätt att ha gott samvete över sitt dödande av många miljarder icke-mänskliga djur varje år.

En av djurskyddets mer kuriösa aspekter är dess anhängare ofta anser att det är en sorts "aktivism" för djuren att fortsätta döda dem under lätt förmildade former. Ja, det är sant! Det finns människor som tror att de gör djuren en tjänst genom att betala någon att döda dem lite mindre smärtsamt än vad någon annan skulle ha gjort.

En av dessa djurskyddsanhängare är tydligen den norske musikern Håvard Rosenberg, som enligt Svenska Dagbladet ska komponera ett stycke musik som ska lugna grisar på slakterier. Med all säkerhet anser Rosenberg att han gör en "insats" för djuren med detta.

I själva verket stärker detta förstås bara uppfattningen att det finns moraliskt acceptabla sätt att döda miljarder djur på. Dessutom underbygger sådana här initiativ föreställningen att det är sådant här som "djurvänner" (detta hemska ord!) bör ägna sig åt. "Vadå veganism? Usch så extremt! Det finns ju folk som arbetar för djuren ändå. Jag hörde talas om en kompositör som skrev ett stycke för grisarna! 'Amen guu, vilken fiiin mänska det måste va!"

Och varför betalar ett slakteri på 9000 kvadratmeter för specialkomponerad "grislugnande" musik, om inte för utsikterna att avleda kritik mot slaktförhållandena och för att tjäna ännu mera pengar?

I norsk radio klargör kompositören varför han åtog sig uppdraget:

– Jeg er veldig interessert i mat og musikk, og tenkte "Wow, for en mulighet!". Dette var en unik mulighet til å kombinere mine to lidenskaper.

Kul att du är intresserad av mat och musik, Håvard. Men varför detta insisterande på att tvinga dina egna ätstörningar på andra?

Fuck. Som någon har sagt: Universum och dumheten skiljer sig åt på det viset att universum kanske har en yttre gräns - något som dumheten med all säkerhet saknar.

2 kommentarer:

Cecilia sa...

det är verkligen helt vidrigt. helt vidrigt.
idag har det varit ännu en av de här dagarna då man går omkring och känner sig som en utomjording och bara vill vråla att man aldrig, aldrig kommer att acceptera den här blodiga, äckliga världsordningen grundmurad på förtryck.
då är det skönt att lugna sig med att människor som du finns. tack för ditt mod, din empati, ditt förnuft och engagemang.
hoppas den norske speciesisten håvard får komponera sin musik inne i slakteriet under tiden som grisarna avrättas på löpande band. kanske hans matintresse svalnar något då. eller nej. jag glömde. det är inte bara det att det inte finns någon bortre gräns för asätarnas ignorans, det verkar heller inte finnas någon sådan när det gäller att hitta finurliga sätt att konstruera skygglappar heller.

Per-Anders Svärd sa...

Tack Cecilia! Idag behövdes det verkligen lite pepp, tro mig. Ja, visst känns det som om man landat på en främmande planet? Utomjording --> Alien --> Alienation --> Främmandeskap. Den här ständiga nästan-paranoida känslan av att antingen är alla andra fullständigt skvatt galna - eller så är det jag som är det. Jag vet inte riktigt vilket som skulle vara värst.

Men vilket bra förslag att Rosenberg borde få komponera musiken på slakteriet! Jag kan köra honom dit. Det borde inte ta mer än åtta timmar i trängseln med de andra musikerna på flaket. Okej Håvard?