Sidor

söndag, januari 03, 2010

Framtidsvisioner för djurrättsrörelsen - torsdag 21 januari

Djurens Rätt i Stockholm anordnar under våren en studiecirkel om djurrättsliga frågor. Torsdag 21 januari kl. 18-21, på NBV, Bergsunds Strand 43, Hornstull, Stockholm, ska jag prata om djurrättsrörelsens framtid. Kolla in Facebook-eventet och sprid vidare. Se också hela studiecirkelprogrammet på Facebook.

"Vad har djurrättsrörelsen lyckats med? Vad har vi misslyckats med? Vad krävs för att avskaffa djurförtrycket? Djurrättsrörelsen har länge försökt utveckla och sprida en kritik av speciesismen, artförtrycket. Men frågan är om rörelsen verkligen har förstått hur speciesismen fungerar i vår tid. Tänk om det är just den allmänt spridda djurvänligheten som är djurens största problem? Tänk om speciesismen återskapas just genom att framstå som sin motsats - som "skydd" av djur? Föredraget diskuterar djurskyddsideologin som ett centralt problem för djurrättsrörelsen, samt föreslår strategier för hur rörelsen kan bryta sig loss ur djurskyddets begränsningar och påbörja resan mot djurförtryckets avskaffande.

Per-Anders Svärd har varit djurrättsaktivist i 15 år. Åren 2003-2007 var han förbundsordförande för Djurens Rätt. Han arbetar nu med en doktorsavhandling om svensk djurförtryckspolitik och bloggar om djurrätt på http://peranderssvard.blogspot.com"

Schemat för kvällen ser ut som följer:
18.00-18.30
Kaffe
18.30-20.30
Föreläsning & diskussion
20.30-21.00
Avslut

3 kommentarer:

arild sa...

Hadde likt å vært der, men det blir for langt unna. Skal det publiseres et skriftlig sammendrag av foredraget?

Per-Anders Svärd sa...

Hej Arild! Föredraget kommer kanske att filmas och läggas ut på nätet. Och så kommer jag så småningom att försöka skriva en läsbar text på ämnet.

Nasrin Sjögren sa...

Ja! Filma och lägg ut på nätet. Hade hoppats på att komma men inser nu att det är en rätt kass idé att släpa med en bebis på fyra veckor till en sådan lång föreläsningshelg. Risken är stor att det enda både jag och lilltjejen får ut av det är en massa stress.