Sidor

torsdag, april 15, 2010

Amen gu' va hemskt!


Det är alltid någon annan som plågar djur.

För 150 år sedan var det åkare och åkaredrängar som pekades ut som "obildade", "råa", "vilda" och "barbariska" när de slog sina hästar på Stockholms gator. De var annorlunda än de bildade klasserna, som ju aldrig skulle nedlåta sig till något sådant.

Idag är det fyra grabbar som eldat upp levande kaniner som orsakar moralpaniken.

Folket kräver korsfästning. Medierna frågar sig varför unga män blir kanintorterare. Hur kan de vara så annorlunda?

Under tiden står slakterierna kvar och djurprodukterna fortsätter strömma ut genom butikskassorna som om ingenting hade hänt. Kapital, löner och skattepengar pumpas in i dödsmaskinen, vässar dess knivar, smörjer dess löpande band. Ka-tsching! Ka-tsching! Ka-tsching! Vill du ha kvittot? Nej, tack det är bra så. Men en påse till köttet, mjölken, filen, yogurten, äggen, blodpuddingen och fisken. Och så tidningen såklart. Såg du det där om kaninerna? Amen gu' va hemskt! Lås in dom och kasta bort nyckeln säger jag!

Så praktiskt att det alltid är någon annan som plågar djur.

3 kommentarer:

Helena sa...

Mitt i prick, som så ofta!

Nightwood sa...

Bilden fick mig att tänka på stycket i Liftarens Guide Till Galaxen där det framavlats en ko som vill bli äten, det går fram till bordet och föreslår vilka av dess kroppsdelar som är godast. Gästerna blir så avtända att de inte kan äta. Grym bok.

Emil Gustafsson sa...

Dubbelmoralen är tyvärr något vi tvingas dra med dagligen. Och det gäller i princip all som finns.
En annan sak som är sjukt är i matbutikerna när de har en 3 meter stor bild utanför shoppingcentrumet med en stor köttbit på, med lysande text: Fläskkaré 29.90:- Tycker verkligen folk att det ser då fräscht ut med rått kött på reklam? Kan man ju lika gärna ta en bild på sin döda gamla katt och rama in i vardagsrummet. Jag mår illa när jag ser detta!