Sidor

lördag, november 12, 2005

Därför kommer pälsindustrin att försvinna

Nu är det snart slut. På den svenska pälsindustrin alltså.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har lovat att djurskyddslagen ska skärpas genom ett beslut i riksdagen i maj nästa år. Förslaget till ny skrivning i djurskyddslagen ser ut så här:

Minkar som föds upp för pälsproduktion skall hållas på ett sådant sätt att deras behov av att röra sig, klättra, utöva sitt jaktbeteende och ägna sig åt annan sysselsättning samt av att periodvis vara ensamma kan tillgodoses. Minkar skall dessutom ha tillgång till vatten att simma i.

De nya reglerna för hållning av minkar är tänkta att träda i kraft den 1 januari 2007. Senast den 1 januari 2009 ska alla ändringar vara genomförda på pälsdjursfarmerna.

Dessa förändringar kommer att tvinga fram en nedläggning av den svenska pälsindustrin. Det kommer helt enkelt att bli för dyrt för farmarna att bygga om sina anläggningar så att minkarna kan röra sig, simma, hållas ensamma under perioder, och utöva sitt jaktbeteende. Dessutom skulle industrin helt förlora sin konkurrenskraft.

Men varför är det så? Kan inte pälsindustrin finnas kvar fast djuren får det bättre?

Nej. Svaret är att det skulle bli omöjligt att bedriva en storskalig kommersiell pälsdjursuppfödning om djuren skulle få burar som är längre än en armslängd åt något håll.

Om djuren får större burar än så blir det helt enkelt bli för dyrt att hantera djuren. Ingen uppfödare skulle ha råd att anställa massor av personal för att jaga tusentals minkar i stora hägn inför slakten varje år.

Varje år dödas 1 300 000 minkar i den svenska pälsindustrin. Det blir ungefär 8 600 minkar per farm. För att det ska vara tekniskt möjligt att döda så många minkar under slaktperioden i oktober-november så måste det gå mycket snabbt att komma åt minkarna i burarna. Detta är bara möjligt med mycket små burar. (Idag är de svenska minkburarna stora som en uppslagen kvällstidning till ytan, och i varje bur finns det som regel två eller tre minkar.)

Om det skulle krävas mycket mer arbetskraft för att hantera minkarna så skulle kostnaderna direkt föras över till klädproducenterna och konsumenter i form av högre priser. Och högre priser skulle förstås minska efterfrågan från klädföretagen, samtidigt som den potentiella efterfrågan i konsumentledet skulle krympa ytterligare. Allt för få skulle helt enkelt ha råd med päls.

Det är därför som en lagändring kommer att slå ut pälsindustrin i Sverige. Det är också därför det är en illusion att tro att pälsdjursuppfödning någonsin kan bli etiskt acceptabel. Burarna kommer nämligen aldrig att bli större än en armslängd. I något land.

Det är förresten av dessa skäl som det inte längre finns några rävfarmer i Sverige. 1995 infördes nya krav i Djurskyddsförordningen. Där fastslogs att rävar i fångenskap skulle kunna få utöva sitt naturliga rörelsebeteende, umgås med andra rävar och få möjlighet att gräva. Det gjorde rävuppfödningen olönsam, och alla rävfarmer lades ner inom några år.

Och nu ska minkfarmerna snart gå samma väg. Det är bra. Pälsindustrin kan aldrig bli etiskt acceptabel. Vi människor behöver inte pälsprodukter, och därför är allt lidande som djuren utsätts för på pälsfarmerna helt onödigt.

Jag tror inte på väderspåmän. Men jag vågar säga att vi som motsätter oss onödigt lidande för alla varelser har en mycket fin vår att se fram emot.

4 kommentarer:

Ronnie sa...

Hej,
Om ni nu är så övertygade om att pälsfarmningen kommer försvinna varför ställer ni upp på demonstrationer mot pälsfarmning med den ökända föreningen LTCL som tidigare kunnat kopplas samman med dvs olagliga och tveksamma demonstrationsmetoder.

Tänker på denna demo: http://www.drinfo.se/hda.htm

Fredrik Lindholm sa...

Typiskt Sverige. Istället för att man smutsar ner händerna och faktiskt förbjuder något rent ut, så håller man på och kladdar med massa regler.

Och tänk vad man kommer att bli ledsen om man uppfinner teknik som gör det billigare att föda upp mink och/eller sänker några idiotiska skatter...

Anonym sa...

Slutsålt på pälskappor här i Svea Rike kanske gör att importen ökar från länder där djurskyddet är lika med noll......Hemska tanke!

Unknown sa...

Hej Gunilla!

Nej, faktiskt inte. Pälskonsumtionen styrs inte av efterfrågan. Om det inte finns pälskragar i butikerna så finns det heller inga som efterfrågar det. Det är helt en modefråga som beror på vad producenterna väljer att sätta för material på kragarna.

Så ju färre butiker som säljer päls, och ju dyrare det blir att köpa in pälsmaterial för att industrin förbjuds i fler länder, desto fortare försviner pälsindustrin över hela världen.

Visst finns det skillnader mellan länder, när det gäller hur djuren har det. Men om inte något land går före och ändrar sina regler garanterar jag dig att INGENTING kommer att hända. Om inte Storbritannien hade gått först i Europa med att förbjuda pälsfarmerna hade inte Sverige (och Österrike och Italien) följt efter lika snabbt.

Om några år blir det Norge, sedan Finland och Danmark. Inom några decennier Öststaterna, och sedan Kina. Till slut kommer inga djur att stängas in och plågas på pälsfarmer.

Under förutsättning att inte alla ansvariga politiker köper ditt argument förstås. För då fotsätter den här brutala industrin för alltid.