Sidor

måndag, april 10, 2006

Faktum om köttätandets dubbelmoral

Samhällsprogrammet Faktum i SVT2 sänder ikväll kl. 20.00 ett program om dubbelmoralen i köttätandet.

Dubbelmoralen i köttätandet? Ja, ni vet den där motsägelsefulla samhällsmoralen som säger att det är fel att äta hundar och katter, medan det är okej att slå ihjäl miljoner grisar och kor.

Om jag kommer hem till dig och säger att jag tänker äta upp din hund, så framstår jag som ett monster. Men om jag går till ICA och betalar för delar av en dödad gris, så anses det helt okej.

Hur går det ihop? Det gör det förstås inte. Därför struntar de flesta bara i att tänka på det. Och eftersom ingen annan heller vill bli påmind om saken så är de flesta tysta om var maten kommer ifrån. Det är samhällets tysta köttpakt: "Om du inte kritiserar mig så kritiserar jag inte dig".

Därför är det spännande att SVT äntligen lyfter fram den här frågan för öppen diskussion. Det förlorar ingen på. Allra minst djuren.

Faktum, SVT2, måndag 10 april, kl. 20.00.

Repriser:

SVT24, tisdag 11 april, kl. 21.00
SVT2, lördag 15 april, kl. 12.25
SVT2, söndag 16 april, kl. 23.40

Se programmet direkt på Internet - klicka här!

2 kommentarer:

Sara sa...

Såg precis programmet. Tyckte dock inte att det var något vidare bra upplägg på det. Vad tycker du själv? Det kändes litegrann som att det bidrog ytterligare till folks redan starka förmåga att blunda för hur fel det är att äta kött. Tror tyvärr att många unga t.ex. lätt kan identifiera sig med de ungdomar som var med i programmet som inte hade några större problem med att njuta av sina hamburgare även efter de hade sett den där filmen från slakteriet. Dessutom förundras jag över att det ofta är slakteribilder man får se, i mina ögon är det mer intressant att få se hur de hade de innan, för det är ju där de spenderar den största delen av sina liv, medan slakteriet bara är slutfasen av det. Å andra sidan är det alltid bra att få plats för frågan på bästa sändningstid, men frågan är vilken "sida" programmet gynnade i detta fall?!

Per-Anders Svärd sa...

Tjena Sara!

Jag tror dels att redaktionen tänkte att det kritiska tänkandet inte riktigt skulle komma igång om programmet var alltför uttalat köttkritiskt, och dels äter flera av dem kött själva (dock inte alla!) och det är ju svårt att bryta egna gamla vanor. Sedan får de förstås inte göra direkta propagandaprogram i public service-tv heller.

Istället tyckte jag att de lät dubbelmoralens motsättningar tala ganska tydligt för sig själv. Men visst - hade jag fått göra tv så skulle det se annorlunda ut. Varje kväll! ;-)

Men som sagt - bästa sändningstid är aldrig fel. Och programmet går i flera repriser så många kommer att se det. Och tipsa gärna en vän om länken till Faktums hemsida!

Detta ger oss en bra chans att fortsätta hålla frågan levande. Djurens Rätt arrangerar olika former av manifestationer, informationsbord och flygbladsutdelningar på flera ställen i Sverige under veckan. Hjälp gärna till du också!

Allt gott,
Per-Anders